Κάποτε το Βιβλιόσπι(ρ)το μιλούσε για κάποια (Σχολική) Βιβλιοθήκη. Αυτό έληξε στις 31/8/2011. Τώρα μιλάει για άλλα. Η αγάπη για κάποια πράγματα δεν έχει ημερομηνία λήξης


Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Παρουσιάσεις βιβλίων από μαθητές

Τίτλος βιβλιου:  «Τα τέρατα του λόφου»
Συγγραφέας: Λότης Πετρόβιτς
Ταξιθετικός αριθμός: ΕΜ ΠΕΤ
  Τα τέρατα του λόφου μας μιλάνε για «τέρατα», ανθρώπους δηλαδή, που είναι ρατσιστές, νεοναζί, που σπάνε στο ξύλο μικρά παιδιά που έχουν διαφορετικό χρώμα. Η Όλγα, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, θα βρεθεί μαζί τους, θα μπλεχτεί και θα πέσει στα δίχτυα τους. Θα ξεφύγει όμως; Τις περισσότερες φορές είμαστε τυχεροί, άλλες πάλι όμως στεκόμαστε όμηροι από αυτά τα «τέρατα». Τις περισσότερες φορές ζητάνε λεφτά,τους ίδιους τους ανθρώπους και φοβούνται πολύ την αστυνομία, η οποία κατευθείαν τους «μαζεύει». Τέλος θα μπορούσαμε να πούμε ότι χάρη σε αυτό το βιβλίο, καταλαβαίνουμε, προσέχουμε τους κινδύνους που βρίσκονται γύρω μας.
Ιωάννα Ανδρ., Β1, 39ο Γυμνάσιο
Τίτλος βιβλίου :  «Στραβαγκάντζα: Η πολιτεία με τις μάσκες».
Συγγραφέας :  Μαίρη Χόφμαν
Ταξιθετικός αριθμός : ΞΜ HOF
 Από όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει από αυτήν τη βιβλιοθήκη το καλύτερο είναι το «Στραβαγκάντζα: Η πολιτεία με τις μάσκες».
Η ιστορία αυτού του βιβλίου εκτυλίσσεται σε δυο παράλληλους κόσμους. Στον δικό μας και σε έναν άλλο, που για μας είναι άγνωστος και αγνοούμε την ύπαρξη του.
Ο Λυσιέν, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, χάρη σε ένα μυστηριώδες αντικείμενο, έχει την δυνατότητα να μετατρέπεται σε Στραβαγκάντε, δηλαδή σε περιπλανητή, και να ταξιδεύει στην μαγευτική Ταλία εκείνου του κόσμου. Ο Λυσιέν δεν είναι ο μόνος Στραβακάντε στο κόσμο. Υπάρχουν και άλλοι, και ποιος ξέρει, αύριο-μεθαύριο μπορεί και κάποιος από εμάς να περιπλανηθεί. Λοιπόν, αν έχεις και εσύ στη κατοχή σου ένα μυστηριώδες αντικείμενο που νομίζεις ότι προέρχεται από άλλον κόσμο…. ξέρεις τι να κάνεις!!!
Έλενα Νικόλα, Γ2, 39ο Γυμνάσιο
 Τίτλος βιβλίου : Τα δάκρυα της Περσεφόνης
Συγγραφέας :  Λίτσα Ψαραύτη
Ταξιθετικός αριθμός : ΕΜ ΨΑΡ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ..
ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΣΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟ. ΜΟΛΙΣ ΟΜΩΣ Η ΚΟΡΗ ΣΜΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ, ΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΜΟΝΟ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΠΕΡΑ ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ
ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ
Μαρία Καρανικολή, Γ' 30 Γυμνάσιο
Τίτλος βιβλίου : Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου 
 Συγγραφέας :  Ντίνος Δημόπουλος
Ταξιθετικός αριθμός : ΕΜ ΔΗΜ
 Ο πατέρας, η μάνα και το παιδί. Μέσα σε ένα δύσκολο, ακατανόητο κι ωστόσο όμορφο κόσμο. Τα μικροπροβλήματα, οι μικροχαρές, τα παιχνίδια, τα ,όνειρα για το μέλλον. Κι άξαφνα ο πόλεμος. Εκεί, στην Κύπρο. Κι όλα σκοτεινιάζουν απότομα. Πώς θα βρει το δρόμο τούτο το παιδί μέσα σε τούτη τη μεγάλη , την ανεξήγητη περιπέτεια ; Που να καταφύγει , από ποιον να ζητήσει απόκριση στα χίλια ερωτήματα που πνίγουν την παιδική του ψυχή ; Και τότε επιστρατεύεται η φαντασία. Και το όνειρο .Και τούτο το παιδί , η Ελπίδα , μαζί με όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου , θα βρουν το δρόμο που δεν μπορούν να τους πουν οι μεγάλη ; Και το μεγάλο οδοιπορικό αρχίζει. Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο το οποίο μιλάει για τον πόλεμο και γράφει για την ειρήνη. Είναι αισιόδοξο , συναρπαστικό και τρυφερό.
 (αντιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 Κλαρίτα Γκούγκα, Α' 30 γυμνάσιο
  
Ακολουθούν παλιές παρουσιάσεις από μαθητές
του 24ου γυμνασίου και λυκείου.
(Στη Σχολική Βιβλιοθήκη εκεί, εργάστηκα μέχρι το 2007. Οι παρουσιάσεις αυτές, είχαν γραφτεί για την εφημερίδα που φτιάχναμε με την Ομάδα Βιβλιοθήκης, "Το 24άρι". Οι αρχικές συλλογές σε αυτές τις βιβλιοθήκες  του Υπουργείου, είναι σχεδόν ίδιες).

Τίτλος βιβλίου : Το μυστικό του Τουταγχαμόν
Συγγραφέας : Christian Jacq
Ταξιθετικός αριθμός : ΞΜ JAC
Αν σας συναρπάζει η Αίγυπτος και τα μυστήρια που περιβάλλουν την ιστορία της , αν σας ενθουσιάζουν τα ιστορικά κουτσομπολιά για έρωτες , δολοπλοκίες , διχόνοιες στα παλάτια , αν σας αρέσουν οι περιπέτειες και πρότυπό σας είναι ο Ιντιάνα Τζόουνς , τότε σίγουρα θα σας συναρπάσει το εν λόγω βιβλίο. Μην σας αποτρέπει η έκταση του μυθιστορήματος. Ο ρεαλισμός , η φαντασία , η δράση και οι χαρακτήρες επισκιάζουν επιτυχώς το κατά κάποιους αρνητικό αυτό χαρακτηριστικό.
Μαργαρίτη Νάταλι, Γ΄ λυκείου
Τίτλος βιβλίου : Οι Αθώοι
Συγγραφέας : Χέρμαν Μπροχ
Ταξιθετικός αριθμός : ΞΜ ΒRO
Έχετε ποτέ διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο να μην έχει ξεκάθαρους χαρακτήρες, ούτε χώρο-χρόνο , ούτε πλοκή, ούτε ενδιαφέρον; Γενικά, να είναι ένα βιβλίο θολό, που ούτε ο συγγραφέας του να μην ξέρει τι θέλει να πει; Αν όχι, δεν σας συνιστώ να το αρχίσετε! Αν ναι, μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος ! ( θα μπορούσατε να το ρίξετε στην πυρά όπως έκανε ο Χίτλερ!)
Μαργαρίτη Νάταλι, Γ΄ λυκείου
Τίτλος βιβλίου: Ηρακλής ο συνταξιδιώτης μου
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Γκρέηβς
Ταξιθετικός αριθμός: ΞΜ GRA
Ο Robert Graves, μεγάλος μελετητής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και γνώστης της ελληνικής μυθολογίας, παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα ακόμα βιβλίο σχετικά με την μυθολογία αυτή. Το βιβλίο "Ηρακλής ο συνταξιδιώτης μου" είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του μεταφραστή, με το στυλ που θα έγραφε ένας αρχαίος ιστορικός, ίσως ο Ξενοφώντας, βάζοντας τον αναγνώστη αποτελεσματικότατα μέσα στην ατμόσφαιρα του αρχαίου κόσμου. Μέσα από την ιστορία της Αργώς και του ταξιδιού του Ιάσονα στην Κολχίδα για να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας, ο συγγραφέας καταγράφει ολόκληρη την ελληνική μυθολογία, απαλλαγμένη όμως από όλα τα φανταστικά ή υπερφυσικά στοιχεία. Το κάθε συμβάν, δηλαδή, εξηγείται με λογικά αίτια και όχι με παρεμβάσεις θεών ή μαγικών, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ελληνικής μυθολογίας. Το βιβλίο είναι ιδανικό για εκείνους που αγαπούν την ιστορία -αφού είναι γραμμένο σε ιστορικό λόγο- και την μυθολογία, αλλά δεν ενδείκνυται για όσους θέλουν να κάνουν μια πρώτη επαφή με αυτές.
Ιωάννα Τσιλίκη, Γ3 Λυκείου
Τίτλος βιβλίου: ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI (αγορά Ιούνιος 2005 )
Συγγραφέας: Dan Brown. (Ταξιθ. Αριθμός ΞΜ BRO)
Το βιβλίο αυτό είναι ένα απ’ τα καλύτερα που έχω διαβάσει ποτέ. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια και αγωνία , που δεν αφήνει τον αναγνώστη στιγμή αδιάφορο. Εκτός του ότι είναι αρκετά ψυχαγωγικό και σου δημιουργεί την εντύπωση ότι παρακολουθείς ταινία, είναι και αρκετά ενημερωτικό. Αν και έχουν διατυπωθεί αρκετές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των θεμάτων που ο Dan Brown αναλύει στο βιβλίο, ο τρόπος που αυτό είναι γραμμένο σου προκαλεί έναν προβληματισμό και σε κάνει να σκεφτείς.
Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Παρίσι, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα- ο έφορος του μουσείου του Λούβρου βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο μουσείο. Δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα μήνυμα. Όταν ο Λάνγκντον και η χαρισματική Σοφί Νεβό, κρυπτογράφος και εγγονή του δολοφονημένου εφόρου, φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος ανακαλύπτουν μια σειρά στοιχείων που τους οδηγούν στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο έφορος συνδεόταν με μια μυστική αδελφότητα, η οποία έκρυβε ένα μυστικό-μια συνταρακτική παγκόσμια αλήθεια.
Καθηλωτικό!!! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Χριστίνα Παπαγεωργίου, Γ΄ Λυκείου
Τίτλος βιβλίου: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
Συγγραφέας: Μήτσος Κασόλας, (Ταξιθ. αριθμός ΕΜ ΚΑΣ)
Τρομερά επίκαιρο, (για το 2005 που σημαδεύτηκε από τα διάφορα εκκλησιαστικά σκάνδαλα!!!). Δε λέμε άλλα!
Κ.Τζαμουράνη, υπεύθ. βιβλιοθήκης
Τίτλος βιβλίου: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης, (Ταξιθ. Αρ.: ΕΜ ΚΑΖ)
Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε ένα μικρό χωριό στη Λυκόβρυση, επί Τουρκοκρατίας. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Μανολιός, ένας φτωχός και συνεσταλμένος βοσκός, ο οποίος επιλέγεται να παραστήσει το Χριστό τη Μ. Εβδομάδα. Προσπαθώντας να προετοιμάσει την ψυχή του γι αυτόν τον τόσο «βαρύ» ρόλο, κι έχοντας στο πλευρό του τους πιστούς του φίλους, ταυτίζεται σιγά σιγά με το πρόσωπο του Χριστού και σαν ειρηνικός επαναστάτης κηρύττει ισότητα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, προκαλώντας αναταραχή και αντιδράσεις.
Ο συγγραφέας σε όλο σχεδόν το έργο του παρουσιάζει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ισχυρούς και τους κατατρεγμένους, το πώς ο Θεός επιβάλλει τη δικαιοσύνη του, αλλά και το μεγαλείο της αθάνατης ελληνικής ψυχής. Με τη θαυμάσια τεχνική του, τη γλαφυρότητα και την έντονη εκφραστικότητά του, καταφέρνει να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος. Η-απότομη σε μερικά σημεία- αλλαγή του ύφους, προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, όπως της τρυφερότητας, της συμπόνιας, του θαυμασμού, αλλά και της αγωνίας και του φόβου.
Ένα πραγματικό αριστούργημα με αναλλοίωτη διαχρονική αξία, γραμμένο από την προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας, το Νίκο Καζαντζάκη. Το συνιστώ στους λάτρεις του «καλού βιβλίου»!!
Ιωάννα Κουφιώτη, Γ΄ γυμνασίου
Τίτλος βιβλίου: Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου
Συγγραφέας: Ανδρέας Μήτσου
Ταξιθετικός αριθμός: ΕΜ ΜΗΤ
Ένας 16χρονος μαθητής λυκείου επιχειρεί να εμπλέξει σε ερωτική σχέση τη μητέρα του με τον κατά πολύ νεότερό της αγαπημένο του καθηγητή. Δεν θα μπορέσει όμως να ελέγξει όσα επακολουθούν. Δυνατοί διάλογοι, εμβάθυνση στην ψυχολογία των χαρακτήρων. Το βιβλίο είχε γυριστεί παλιότερα και σε σήριαλ.
Κ.Τζαμουράνη, υπεύθ. βιβλιοθήκης
Τίτλος βιβλίου: Το παιχνίδι των θεών.
Συγγραφέας: Κατρίν Κλεμάν
Ταξιθετικός αριθμός: ΞΜ CLE
Ο πρωταγωνιστής μας ο Τεό, είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει στο Παρίσι. Η μητέρα του είναι ελληνίδα ενώ ο πατέρας του γάλλος. Στην ηλικία των 14 χρόνων αρρωσταίνει και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο για να βρει γιατρειά κι έρχεται σ’ επαφή με όλες τις σημερινές θρησκείες και φιλοσοφίες. Είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, επιμορφωτικό και συναρπαστικό, εμπλουτισμένο με γνώσεις και φαντασία.
Μάρκος Ζώτος, Γ ' , 24ο Γυμνάσιο
Τίτλος βιβλίου: Η ψυχολογία σήμερα
Συγγραφέας: Νασιάκου Μαρία. Ταξιθετικός αριθμός: 150 ΝΑΣ
Το πιο κατάλληλο από τα σχετικά βιβλία που έχουμε δανειστεί μέχρι τώρα, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια περιήγηση στις βασικές έννοιες της ψυχολογίας.
Επίσης, για τον ίδιο σκοπό, προτείνουμε την περιοδική έκδοση «Ψυχολογία», από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Ιδιαίτερα το τεύχος 7 με τίτλο ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, που μιλάει για θέματα όπως συγκέντρωση προσοχής κ.ά.
Νατάσα Φασιλάκη, Γ΄ λυκείου (24ο) , Κατερίνα Τζαμουράνη, υπεύθ. Βιβλ/κης

Τίτλος βιβλίου: Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Συγγραφέας: Μπέτι Σμιθ
Ταξιθετικός αριθμός: ΞΜ SMI
Χωρίς ήλιο και νερό, ανάμεσα σε φραγμένα οικόπεδα και σκουπιδοσωρούς ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. Και όμως είναι πανέμορφο!… Πολύ κοντά στο δέντρο, στην ίδια πόλη, μεγάλωσε και η Φράνσι Νόλαν. Όλοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ζήσει, τόσο ασθενική που γεννήθηκε. Ωστόσο έζησε. Μεγάλωσε διαβάζοντας βιβλία στη σκιά του δέντρου με μοναδικό της ορίζοντα τη γόνιμη φαντασία και μοναδικό της όπλο την αδάμαστη θέληση. Βλάστησε και θέριεψε μέσα στα κτίρια της εργατιάς με στόχο να πραγματοποιήσει το όνειρό της: Να σπουδάσει και να πετύχει στη ζωή. Και πέτυχε!
Ναυσικά Κακιοπούλου, Γ΄ 24ου Λυκείου
Σχόλια από αναγνώστες του βιβλίου:
«Ήμουν ένα κορίτσι σαν την Φράνσι Νόλαν» «Έτσι αγωνίστηκε και η δική μου οικογένεια. Η μητέρα μου ήταν σαν την Κέιτι» «Δεν έζησα ποτέ στο Μπρούκλιν αλλά κάποιος πρέπει να σας είπε την ιστορία της ζωής μου αφού την γράψατε». «Βράζω από θυμό… Γράψατε το βιβλίο μου προτού προλάβω να το σκεφτώ».

Τίτλος βιβλίου: Ιστορία χωρίς τέλος
Συγγραφέας: Michael Ende
Ταξιθ. αριθμός: ΞΜ END
Ο συγγραφέας μιλάει για ένα παιδί, τον Μπαστιάν Μπαλταζάρ Μπουξ, ο οποίος κλέβει ένα βιβλίο από ένα παντοπωλείο και μετά καταφεύγει στη σοφίτα του σχολείου του. Σ’ αυτό το σημείο ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία μέσα στην ιστορία. Ο Μπαστιάν αρχίζει να την διαβάζει. Μιλάει για ένα σοβαρό πρόβλημα, μια αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην «Ονειροφαντασία». Η Παιδική Αυτοκράτειρα (η βασίλισσα της Ονειροφαντασίας) διορίζει ένα νεαρό αγόρι, τον Ατρέγιου, να βρει τη λύση αυτού του προβλήματος. Έτσι ο Ατρέγιου μπαίνει σε κίνδυνο για να σώσει τη χώρα αυτή των περίεργων πλασμάτων. Η μοίρα της Ονειροφαντασίας κρέμεται στα χέρια του. Θα καταφέρει άραγε να τη σώσει; Τι θα απογίνει; Θα λυθεί το πρόβλημα; Τι ρόλο θα παίξει ο Μπαστιάν;
Βρήκα αυτό το βιβλίο συναρπαστικό. Καταφέρνει να μας μαγέψει με τους κεντρικούς ήρωες και τα προβλήματά τους. Καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις ότι περνάς τις ίδιες περιπέτειες με τους πρωταγωνιστές. Η ιστορία σε απορροφάει και σε μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση.
Μόνο ένα πράγμα με δυσαρέστησε: Ότι σταματάει πολλά θέματα με τη φράση «…αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την πούμε μια άλλη φορά». Αυτό ήταν κάτι που με εκνεύρισε τρομερά. Δεν έχω τίποτα άλλο να σχολιάσω, αλλά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Ζώτος Μάρκος, Β΄ Γυμνασίου
(Μέλος Μ.Ο.Β. 24ου Γυμνασίου)

Χρήσιμα για λόγους σχολικούς και όχι μόνο…:
  • Το δημιουργικό γράψιμο: –η τέχνη και η τεχνική του. (Εκθέσεις) Ν. Γρηγοριάδης 371.904 ΓΡΗ
  • ΚΟΥΜΠΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ψυχανάλυση και σχολική αποτυχία. Α.Κορντιέ 371.285 COR.
  • Οδηγός σεξουαλικής αγωγής για νέους. E.Fenwick, R.Walker,εκδ. Πατάκη 613.95 FEN
  • Πώς να σχεδιάζετε. José M.Parramón, εκδ. Ντουντούμης 741.2 PAR

Δεν υπάρχουν σχόλια: